tirsdag 8. april 2008

Hva er kaffe, og hvor kommer den egentlig i fra?

Jeg tenkte at siden vi nå har laget både gruppe og blogg for oss kaffeleskere, så ville det gjøre seg med litt informasjon om hvor kaffen faktisk kommer ifra, og hva kaffe i det hele tatt er. Den eneste vi vet om kaffe er vel kanskje typer som svart, latte, espresso, iskaffe og en hel haug med andre varianter og smaker.

Først og fremst er selve kaffen bestående av en frukt fra kaffeplanten Arabica/Coffea arabica og Robusta eller Coffea canephora som utgjør ca. 99%. Denne frukten blir skrellet for skall og fruktkjøtt på innsiden av kvinnelår. Steinene, eller bønnene om du vil, blir tørket, brent og malt opp. Det er finheten på kaffepulveret som avgjør hvordan denne skal tilberedes. Den kan også blandes på ulike måter med vann, og drikkes oftest varm.

Qawa (kaffe) - Det arabiske ordet for
vin

Historien om kaffen er faktisk mer interessant enn de fleste tror. De eldste sporene er fra ca. 1500 år siden. Dette er en historie fra Etiopia om en gjeter med navn Kalidi. Geitene til Kalidi oppførte seg snodig etter at de spiste på noen busker med røde bær. Dette måtte Mr.K fortelle til sin gode venn som var munk. Munken ble øyeblikkelig fanget av denne historien og satte seg på saken. Han prøvde å helle varmt vann over bærene, og siden den gang hadde de aldri mer problemer med å holde seg våkne under bønnestundene. Om dere tror dette eller ikke er helt opp til dere selv. Noe som er sikkert er at de første kaffehusene kom for 500år siden (ca 1470). Dette var da Islam begynte å bli vanlig, og det var da de sluttet å nyte vin og heimbrent. Sjakk ble neste aktivitet for disse husene. Her kunne man også høre på musikk mens man diskuterte. Dette spredte seg raskt til Venezia som fikk kaffehus i 1657. I 1715 hadde London alene over 2000 kaffehus. Kaffen fungerte også som antipotensmiddel, motvirke av erotiske følelser og gjøre menn impotente. Den kunne også virke som avføringsmiddel.

Norge ligger på 3.plass i konsumering pr. innbygger med sine 9,5kg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hei. Når det gjelder dette innlegget vil vi ha både positive og kritiske tilbakemeldinger.
Ønsker dere mere informasjon om historien bak kaffen, eller mindre? Dette er DERES sted. Vi gir dere det dere vil ha, når dere vil ha det!

Mvh

Anonym sa...

Flott at dere tar på dere oppdraget med å opplyse folket om kaffe!

Mathias Aavik sa...

Ja, jeg mener det er viktig for folk å vite hva de drikker, og hvor det kommer i fra.